top of page

Storytelling як один із засобів духовно-морального виховання дошкільників



З огляду на сьогодення надзвичайно актуальною для вчителів, вихователів, батьків та й суспільства в цілому стала проблема духовно-морального виховання особистості. Адже, як не прикро, ми спостерігаємо кризовий стан сім'ї, відсутність соціальної захищеності, завдяки чому й відбувається зниження духовності дітей та молоді.

Майбутнє держави, наше з вами майбутнє, залежить від того, яким стане підростаюче покоління, як житимуть та працюватимуть сьогоднішні дошкільнята. Саме тому важливо створити всі умови для підвищення рівня моральної активності малюків, для формування певних рис характеру, переконань, духовно-моральних звичок. Дітям слід прищеплювати любов до України, рідного міста, до оточуючих, до ближнього, ознайомлюючи їх з національними надбаннями культури, з основами християнства як запоруки розвитку суспільно-значущих рис і якостей особистості.

Трохи недалекої історії…

В Смолінському дошкільному навчальному закладі № 3 «Ромашка» Маловисківського району з жовтня 2015 року з благословіння Високопреосвященійшого Іоасафа, архієпископа Кіровоградського і Новомиргородського розпочав роботу гурток «Християнської етики». Це був перший заклад у області, що розпочав таку роботу в дошкіллі. Гурток відвідували діти всього лиш однієї групи і тільки ті, батьки яких дали на це письмову згоду (до речі, якщо в перший рік окремі батьки не давали згоди на участь дітей у гуртку, то станом на сьогодні абсолютно всі діти вже двох груп садочка відвідують гурток за сприяння рідних).

У травні 2016 року на базі вище зазначеного дитячого садка було проведено обласний семінар методистів районних відділів освіти, що відповідають за дошкільне виховання. Вони вперше мали змогу побачити спільну роботу вихователя та священика в ході гурткової роботи. Як відомо на сьогоднішній день, вже кілька дошкільних закладів області розпочали роботу в такому ж напрямку, і поштовхом для цього стала Маловисківщина.

23 січня 2018 року у Смолінському ДНЗ № 3 «Ромашка» відбувся семінар-практикум директорів закладів дошкільної освіти Маловисківського району та Смолінської територіальної об’єднаної громади, в роботі якого взяли участь начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Смолінської селищної ради Майстренко О.П., методист з дошкільного виховання районного методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту Маловисківської райдержадміністрації Шведенко Л.О., керівники дошкільних навчальних закладів та навчально-виховних комплексів Маловисківського району та селища Смоліне. Основним питанням роботи семінару стало духовно-моральне виховання дітей дошкільного віку на християнських цінностях. Учасники заходу розглянули питання організації освітнього процесу з християнської етики в дошкільному закладі, переглянули заняття гуртка, прийняли участь у грі-тестуванні.

Робота гуртка «Християнська етика» ведеться за навчальною програмою А.М.Богуш «Духовно-моральне виховання дітей дошкільного віку на християнських цінностях». Тож гостям було запропоновано переглянути одне із занять гуртка за цією програмою на тему «Ангели поряд з нами», яке спільно провели вихователь Лисенко В.Л. та настоятель Свято-Успенського храму протоієрей Олександр Хомич. За мету було поставлено:

продовжувати давати дітям уявлення про духовний, невидимий світ ангелів, про їх класифікацію та призначення;

допомогти зрозуміти, що кожен християнин має ангела-охоронця;

розвивати вміння створювати комікси, використовуючи технологію сторітеллінгу, оцінювати вчинки героїв;

вправляти в умінні замислюватись над своєю поведінкою;

формувати свідомість та відповідальність на основі християнських, духовних, моральних цінностей;

збагачувати словник дітей словами, пов'язаними з духовно-моральним вихованням;

виховувати любов до Бога, до матері та сім'ї.

Що ж таке Storytelling? Фактично - це засіб впливу на аудиторію шляхом розповіді історії зі справжніми або вигаданими персонажами, це можливість зацікавити слухачів і спонукати їх до подальшого уважного спостереження за ходом заняття, процесом перегляду матеріалу тощо.

Саме методику сторітеллінгу і використовує під час роботи з дітьми Віра Леонідівна. А оскільки контингент її слухачів ще досить малий по віку, то застосовує вона такий засіб, як комікси. Для дітей, що не вміють читати, дуже зручно, розглядаючи малюнки, складати розповіді. Та, знову ж таки, розповіді складаються не просто так, а з використанням сюжетно-рольової гри, в ході якої діти отримують замовлення на створення мультфільму. І ось уже хтось із них в ролі сценариста (автора), хтось редактора… (Розробка заняття подана нижче).

По завершенню заняття директор ДНЗ «Ромашка» Шевченко О.А. разом із протоієреєм провели для учасників семінару гру-тест «Православний Азбуківник». Дещо довелося згадати, «витягнути» із поличок пам’яті, але багато чого й дізналися дорослі гравці, завдячуючи цьому тесту. Адже потрібно було, з огляду на старослов'янський алфавіт, пригадати значення тих чи інших слів, широко вживаних у православ’ї. На завершення директор ДНЗ "Ромашка" Шевченко О.А. презентувала діяльність закладу з напрямку "Духовно-моральне виховання дітей дошкільного віку на християнських цінностях" (з презентацією та текстовим супроводом до неї можна ознайомитися нижче).

Підбиваючи підсумки роботи семінару, методист РМК ВОМС РДА Шведенко Л.О. зауважила, що в кожному дошкільному закладі слід створити розвивальне середовище, яке буде задовольняти потреби дітей та допоможе вихователям у формуванні духовно-моральних цінностей дитини та її світоглядних орієнтирів. Наголосила Людмила Олександрівна й на тому, що певну увагу слід приділяти не лише дітям, а й батькам, адже вони також мають потребу в рекомендаціях з питань виховання дітей у сім'ї, у відродженні сімейних традицій, у міцній щасливій родині. Тож педагоги повинні вибудовувати свою роботу так, щоб у батьків виникало бажання виховувати дитину засобами духовно-морального спрямування, а в дітей з’являлась зацікавленість.


Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Тегов пока нет.
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page