top of page

Театралізація та карти Проппа як засіб розвитку зв'язного мовлення дошкільників



У Базовому компоненті дошкільної освіти зазначено, що метою дільності дошкільного закладу є забезпечення гармонійного розвитку кожної дитини, створення сприятливих умов для особистісного становлення та творчої самореалізації. Одним із ефективних засобів педагогічного впливу на розвиток творчої особистості дошкільника названо театралізовану діяльність, яка сприяє естетичному вихованню дітей, розвиває вміння бачити, чути та розуміти красу слова.

Приймаючи участь у театралізованих іграх, діти ознайомлюються з оточенням та його складовими через образи, фарби, звуки. У дошкільників інтенсивно розвиваються пізнавальні інтереси, удосконалюються психічні процеси (пам'ять, уява, мислення), активізується мовлення, формується культура міжособистісного спілкування, розширюється світогляд.

08 лютого 2018 року відбувся майстер-клас вихователя-методиста Смолінського ДНЗ № 3 "Ромашка" Павленко К.І. з проблеми "Театралізація як різновид художньо-мовленнєвої діяльності дошкільників", участь у якому взяли вихователі дошкільних навчальних закладів Маловисківського району та Смолінської об'єднаної територіальної громади.


В ході роботи майстер-класу були створені всі умови для професійного спілкування, самореалізації, зросту творчого потенціалу педагогів, підвищення професійної майстерності та кваліфікації учасників МК. Було активізовано знання вихователів щодо застосування театралізованих ігор з метою мовленнєвого розвитку дітей, а також проведено вправи для педагогів з метою прояву власних акторських здібностей.

Спочатку учасників майстер-класу запросили на відкрите заняття з мовленнєвого розвитку та художньої літератури з дітьми старшої групи № 10 (вих. Платонова А.А.). Вихователі мали змогу спостерігати, якими засобами вихователь розвиває зв'язне діалогічне та монологічне мовлення дітей; навчає складати план розповіді казки за допомогою карток В.Проппа; розвиває вміння дітей граматично правильно будувати речення, доречно користуватися інтонаційними та невербальними засобами виразності; стимулює дитячу творчість, бажання застосовувати мирилки, заклички, жартівливі вірші та заохочує дітей до імпровізації.

Запросивши учасників майстер-класу до методичної студії, К.І.Павленко надала інформацію щодо розвитку діалогічного мовлення засобами малих жанрів українського фольклору; звернула увагу на те, що ігри з елементами театралізації включають у себе мовленнєві вправи, етюди на вираження основних емоцій, виразність жестів та відтворення основних рис характеру, вправи на розвиток уваги та пам'яті, рольові ігри.

Детально зупинилася Катерина Іванівна на методиці роботи з карками В.Я.Проппа. Ці карти надають можливість дитині за допомогою змістових функцій написати казку, що насправді є проекцією власного досвіду особистості. Змістові функції необхідно намалювати і виготовити у вигляді карт. Такі картки допомагають дітям під час переказу казки за частинами або за планом.

У міру накопичення досвіду роботи з такими картками із функціями дітям можна запропонувати різні завдання: знайти знайомі "чарівні картки" в новій, щойно прочитаній казці; самостійно визначити відсутність знайомої карти; виставити карти в тому порядку, в якому вони задані сюжетом казки; знайти помилку в розташуванні карт за сюжетом нової казки. Застосування карт сприяє розвитку діалогічного мовлення та творчості дошкільнят.

Методист РМК Шведенко Л.О. наголосила на значенні театралізованої діяльності для гармонійного розвитку дошкільників, вела мову про створення умов та організацію театралізованої діяльності в дошкільному закладі, а також звернула увагу педагогів на належну підготовку дітей старшого дошкільного віку з метою безболісного їх входження в нову українську школу.

Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Тегов пока нет.
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page